رسانه ی Politico خبری منتشر کرده مبنی بر حمله سایبری به 20 بانک ایرانی ، که در اون برای عدم انتشار اطلاعات استخراج شده، سه میلیون دلار باج پرداخت شده.
این هک توسط گروه هکری IRLeaks انجام شده که قبلا چندین شرکت ایرانی رو هک کرده بود. این گروه برای عدم فروش اطلاعات حسابها و کارتهای بانکی میلیونها مشتری این بانکها در دارک وب، 10 میلیون باج بصورت ارز دیجیتال درخواست کرده بود، اما بعد از مذاکره، این مبلغ به سه میلیون دلار رسیده.
اعلام شده مقامات ایرانی بدلیل فشار تحریمها و عدم ایجاد بی ثباتی در سیستم مالی ایران، تن به این باج دادن.
این حمله در آگوست رخ داده، اما اون زمان اطلاعاتی در خصوصش منتشر نشد، نه از سمت مقامات ایرانی نه هکرها.
Politico گفته که رهبر ایران بعد از این حمله، در سخنرانی آمریکا و اسرائیل رو مقصر دونسته بود تا با ایجاد عملیات روانی ترس رو بین مردم ایران اشاعه کنه. آیت الله خامنه ای در سخنرانی گفته بودن: هدف دشمن گسترش جنگ روانی هستش تا ما رو به عقب نشینی سیاسی و اقتصادی بکشونه تا به اهداف خودش برسه.
این اتهام با توجه به تنش بین اسرائیل و آمریکا و ایران، قابل قبول هستش. در حالیکه ایران، اسرائیل رو مسئول ترور اسماعیل هنیه میدونه، آمریکا هم ایران رو مسئول هک ستاد انتخاباتی ترامپ میدونه.
با وجود این تنشها، گفته شده که IRLeaks یک گروه هکری با انگیزه ی مالی هستش و ارتباطی با آمریکا یا اسرائیل نداره.
روش هک بانکها اینجوری بوده که، IRLeaks با هک شرکت توسن که ارائه دهنده خدمات دیجیتال و داده ای به سیستم مالی ایران هستش، به سرورهای بانکها نفوذ کرده. در حقیت هکرها، از شرکت توسن بعنوان اسب تروا استفاده کردن. گفته شده از 29 موسسه مالی، 20 بانک تحت تاثیر این حمله بوده.
از جمله بانکهایی که تحت تاثیر بودن، بانک صنعت و معدن، مهر، پست بانک، ایران زمین، سرمایه، بانک مشترک ایران و ونزوئلا ، دی ، شهر، اقتصاد نوین و سامان.
افراد مطلع در خصوص این هک گفتن که مقامات ایرانی، در نهایت شرکت توسن رو مجبور به پرداخت باج به هکرها کردن.
موردی که فعلا در خصوصش اطلاعاتی منتشر نشده، اینه که آیا هکرها از شرکت توسن برای هدف قرار دادن سایر سازمانها هم استفاده کردن یا نه. این شرکت، مشتریان گسترده ای از جمله نهادهای دولتی فراتر از بانک مرکزی داره.
در ادامه گزارش اومده که بانکهای ایرانی براساس استانداردهای بین المللی فاقد سرمایه هستن و به شدت زیر فشار پرداخت وام بخصوص برای دولت هستن.
در ماه فوریه، رئیس بانک مرکزی اعلام کرده بود که هشت بانک ایرانی با مشکلات شدیدی روبرو بوده و باید منحل یا ادغام بشن.
با این وجود، ایرانیها همچنان پولاشون رو داخل بانک ها نگهداری میکنن و برای انجام تراکنشهای روزانه خودشون متکی به بانکها هستن.
اینا میتونه دلایلی باشه که چرا، مقامات ایرانی، جریان این هک رو عمومی نکردن.