یکی از متدهایی که توسط توسعه دهندگان، در امن سازی پسوردها استفاده میشه، اینه که اونارو بصورت امن در دیتابیس ذخیره کنیم. یعنی بجای اینکه پسورد رو بصورت واضح در دیتابیس ذخیره کنیم، اونو با الگوریتم های مختلف هش کنیم. اینجوری وقتی سایت هک بشه و دیتابیس دست مهاجمین بیافته، استفاده از پسوردها چالش برانگیز میشه . در این شرایط مهاجمین نیاز به زمان و ابزار مناسب دارن تا بتونن پسوردهارو کرک کنن و پسورد واضح رو استخراج کنن.
یکی از راهنماهایی که برای ایمن کردن پسوردها استفاده میشه، استفاده از OWASP Password Storage Cheat Sheet هستش . در این برگه تقلب ، راهنماهایی برای ذخیره امن پسوردها معرفی و لیست شده.
یکی از مواردی که برای هش کردن در این راهنما بهش اشاره شده، تابع Bcrypt هستش. این تابع دارای محدودیتهایی هم هستش از جمله اینکه حداکثر طول ورودی برای اغلب پیاده سازیها 72 بایت هستش. برای دور زدن این محدودیتها، روشی که پیشنهاد شده استفاده از یه الگوریتم هش سریع دیگه مثله SHA-256 روی ورودی هستش، که بهش Pre-Hashing میگن. یعنی به جای اینکه از bcrypt(password)
استفاده کنیم، از bcrypt(sha256(password))
استفاده کنیم.
البته گاهی اوقات ، روی الگوریتم هش ضعیفی مانند MD5 بدون salt هم میان و از این تکنیک استفاده میکنن، یعنی به جای اینکه از md5(password)
استفاده کنن از bcrypt(md5(password))
استفاده میکنن، که بهش Rehashing میگن.
اینا یه روش معقول هستش که برای محافظت از پسوردها انجام میشه. مهاجم خیلی ساده میتونه الگوریتم های Md5 و SHA-256 رو بشکنه، اما وقتی با bcrypt روبرو میشه شرایط سختتر میشه.
اما نکته ای که وجود داره، اگه شما از Pre-Hashing و Rehashing استفاده کنید اما الگوریتم هش داخلی شما از salt استفاده نکنه یا از الگوریتم های هش سریع اما ضعیف مانند MD5 ، SHA-1 ، SHA-256 و … استفاده کنه، در برابر تکنیکی بنام Password Shucking آسیب پذیر هستش.
Password shucking یا Hash Shucking ، متدی هستش که لایه ی جدید الگوریتم هش رو حذف میکنه و اونو به یه الگوریتم هش ضعیفتر برمیگردونه که کرک اون ساده تر هستش. این متد روی Pre-Hashing و Rehashing کار میکنه .
فرض کنید، یه دیتابیسی دارید که از الگوریتم هش SHA-1 بدون salt برای هش کردن پسوردها استفاده میکنه. شما برای امن تر کردن میایین و از تابع bcrypt استفاده میکنید. یعنی الان الگوریتم شما bcrypt(sha1($password))
هستش. اما چون الگوریتم داخلیتون یه الگوریتم ضعیف هستش، بنابراین تحت تاثیر حمله Password shucking هستید.
برای Password shucking ، مهاجم نیاز به دو چیز داره :
- کاربران شما ، در نشت های قبلی که از الگوریتم قدیمی استفاده میکردن، وجود داشته باشن.
- کاربران از همون پسورد دوباره برای سایتهای دیگه استفاده کنن.
برای مثال خودمون، مهاجم میاد نشت های قدیمی که حاوی sha1($password)
هستن رو جستجو میکنه و کاربر مد نظرش مثلا target، رو در اونا پیدا میکنه و به چندین پسورد هش با SHA1 میرسه. مثلا تو چندتا نشت به این داده ها میرسه :
1 2 3 |
target:breachedHash1 target:breachedHash2 target:breachedHash3 |
در ادامه میاد این پسورد های هش قدیمی رو دونه دونه با bcrypt هش میکنه یعنی :
1 |
bcrypt($breachedHash) |
1 2 3 |
target:bcryptbreachedHash1 target:bcryptbreachedHash2 target:bcryptbreachedHash3 |
حالا اگه یکی از این هش ها، خروجیش با خروجی bcrypt(sha1($password))
مدنظر یکی باشه، مهاجم به مراد دلش رسیده، یعنی میدونه که کدوم sha1($password)
رو باید کرک کنه. با این روش مهاجم اون لایه اضافی و امن بیرونی رو حذف کرده. در حقیقت مهندسی معکوس میکنه و بجای اینکه وقتش روی کرک bcrypt بزاره، روی گزینه ساده تر میزاره.
Sam Croley که به Chick3nman هم معروفه، در کنفرانس DEFCON 2020 این قضیه رو روی bcrypt و MD5 بررسی کرده و نشون داده که اگه با hashcat بطور مستقیم به bcrypt حمله کنیم، 2000 حدس در ثانیه داریم اما اگه از تکنیک Password Shucking استفاده کنیم و به MD5 برسیم، 64,000,000,000 حدس در ثانیه رو داریم.
البته یه نکته ای هم که هست، ممکنه مهاجم اصلا نیاز به کرک پسورد هم نداشته باشه، این زمانی اتفاق می افته که پسورد یه چیز تابلو باشه مثلا 1234 ، که هشش مشخصه.
خب حالا این در نظر بگیرید که یه سرویس بنام shuck.sh بالا اومده که بصورت آنلاین میتونه این کار بکنه.
با توجه به اینکه در ایران نشت داده یکی از مواردی هستش که هر ماه اتفاق می افته، خطر این تکنیک خیلی زیاد و موثر میتونه باشه. برای همین، تا جایی که میتونید از پسوردهای منحصر به فرد ، طول زیاد و کاراکترهای خاص استفاده کنید.
اگه از هش های ضعیفی مانند MD5 استفاده میکنید و میخوایید Rehashing کنید، به یه الگوریتم قویتر مهاجرت کنید بعدش این کار بکنید.
هش های قدیمی رو در دیتابیس نگه داری نکنید و اگه Rehashing انجام بدید، حداکثر سه ماه از هش های قدیمی استفاده کنید و اونارو حذف کنید و اینکه کاربران برای احرازهویت باید پسوردشون رو ریست کنن نترسید.
نکته نهایی اینکه، Password Shucking خودش بعنوان آسیب پذیری هم حساب میشه و میتونید در برنامه های مختلف جستجو و گزارش کنید. مثلا آسیب پذیری به شناسه CVE-2023-27580 که نسخه های Shield v1.0.0-beta.3 رو تحت تاثیر میزاره، آسیب پذیری Password Shucking داره.
منابع